Bostadsrätt
Bostadsrätten är en egen boendeform som skiljer sig från från att bo i villa, hyresrätt eller ägarlägenhet. Här är de tio vanligaste frågorna om bostadsrätter, och svaren på dem.
Vad är en bostadsrätt?
En bostadsrättsförening är inte en social gemenskap som tar hand om dig och ditt boende. Det är ett sätt att organisera boendet där styrelsen tar hand om föreningens ekonomiska intressen och de stora, övergripande frågorna kring föreningen. Bostadsrättsföreningen tar inte hand om de enskilda medlemmarnas lägenheter.
Är det jag som äger min uteplats?
Det beror på om lägenheterna har upplåtits med mark när föreningen bildades. I BRF Tilhöjden så är lägenheterna inte upplåtna med någon tillhörande mark. Det betyder att all mark ägs av föreningen gemensamt även om det kan kännas som att du har en egen tomt i anslutning till din lägenhet. Eftersom marken ägs gemensamt så måste föreningen godkänna alla förändringar du gör på marken. Därför måste du alltid inhämta Styrelsens godkännande om du ska bygga något på "din" tomt.
Äger jag min lägenhet?
I en bostadsrättsförening så köper du en andel i föreningen som äger fastigheten och rätten att nyttja din lägenhet. Det äger alltså inte din lägenhet direkt på samma sätt som om du äger en villa.
Får jag hyra ut i andra hand?
Du får hyra ut i andra hand om det finns skäl, t.ex. om du ska jobba eller studera på annan ort, om du måste vistas borta på grund av sjukdom eller ska prova på att flytta ihop med någon. Du får även hyra ut i andra hand till barn som studerar. Du måste inhämta skriftligt godkännande från föreningens styrelse innan du hyr ut din lägenhet.
Måste jag ha hemförsäkring?
Det finns ingen lag på det, men utan försäkring så har man inget skydd vid t.ex. inbrott. Om du har ett bostadsrättstillägg i din försäkring så är du skyddad inte bara vid inbrott, utan också om det blir vattenskador i bostaden som orsakats av en granne.
BRF Tilhöjden har inte tecknat något gemensamt bostadrättstillägg för föreningens medlemmar. Vi rekommenderar därför att du har det i din hemförsäkring.
Måste jag fråga styrelsen om lov när jag ska bygga om?
Om du ska riva bärande väggar eller dra om ledningar som går i väggen så måste du fråga styrelsen om lov.
Innan du bygger om kök eller badrum bör du därför kontakta styrelsen. Om du ska bygga om köket bör du också tänka på att det bara är tillåtet att installera en köksfläkt som fungerar med fastighetens ventilationssystem. Det är bara tillåtet att ansluta en spiskåpa utan motor till husets ventilationssystem.Du får inte ansluta en köksfläkt med inbyggd motor. Det gäller även s.k. alliansfläktar. Spiskåpan ska vara försedd med ett fungerande spjäl som kan stängas när du inte använder spisen.
BRF Tilhöjden hus är försedda med mekanisk frånluftsventilation, s.k. F-ventilation. Det innebär att det sitter centralfläktar på hustaken som drar ut gammal luft via frånluftsventilerna i lägenheterna. Frånluftskanalerna från kök och badrum går ihop i en gemensam kanal som fortsätter upp till centralfläkten på taket, där den gamla luften leds ut. Frisk luft kommer in i lägenheterna via tilluftsventilerna som är placerade under fönstren. Om du installerar en köksfläkt med inbyggd motor så kommer den att pressa in mer luft i frånluftskanalen än vad centralfläkten hinner dra ut. Matoset kommer då istället att blåsas tillbaka in i lägenheten via frånluftsventilen i badrummet. Det kan också påverka ventilationen för de andra lägenheterna i huset. Därför är det inte tillåtet att installera en köksfläkt med inbyggd motor. Det gäller även s.k. alliansfläktar eftersom de måste förses med strypventil för att fungera med fastighetens ventilationssystem, vilket gör att skillnaden mellan en alliansfläkt och en spiskåpa utan inbyggd motor blir marginell.
Varför måste jag läsa föreningens stadgar?
När du köper en bostadsrätt så accepterar du också föreningens stadgar. Stadgarna skiljer sig ofta mellan olika bostadsrättsföreningar och det är bara genom att läsa dem som du får veta vilka regler som gäller. Det borde vara lika självklart att läsa igenom stadgarna som att kolla föreningens årsredovisning.
Hur gör jag för att vara med och påverka i bostadsrättsföreningen?
Det gör du genom att motionera till stämman. Alla medlemmar har motionsrätt och alla motioner måste behandlas, oavsett hur små eller stora frågorna är. Påverkan ska inte ske genom att ringa och tjata på styrelsen, och egentligen inte heller genom att sitta med i styrelsen. Styrelsen är ingen plats för att driva egna intressefrågor. Den som vill ha nya utemöbler, måla om trapphuset eller bygga förråd kan skriva en motion till stämman.
Mina grannar stör, vad gör jag?
I första hand pratar du själv med dem. Om inte det hjälper ska styrelsen kontaktas. Styrelsen är då skyldig att medla eller försöka komma tillrätta med störningarna. Vad som stör är ju dessutom väldigt individuellt, så medling kan behövas. Men ingen ska behöva stå ut med att folk har fest efter klockan tio flera dagar i veckan.
Jag har en vattenskada orsakad av grannen, vad gäller?
Även om det är en skada hos grannen så har du ansvaret för din lägenhet. Har skadan uppstått mellan lägenheterna och det beror på att en vattenledning har gått sönder är det föreningens ansvar och går på föreningens försäkring. Har skadan uppstått hos grannen ovanpå så får denna stå för skadorna i sin bostad, du i din.
Att bevisa att grannen varit oaktsam eller gjort så grova fel att han eller hon ska stå för kostnaderna är snudd på omöjligt. En hemförsäkring med bostadsrättstillägg täcker den typen av skador.